Dilber İpek

Dilber İpek, Vakfımızın hizmet gönüllüsü

Dilber İpek, yardımsever bir ev hanımı. Vakfımızın hizmet binasının bulunduğu Kadırga ve çevresinde kadınların “Dilber ablası”, çocukların ya “Dilber annesi” ya da “Dilber teyzesi”dir. Sevenleri ona “yardım meleği” der.
Dilber İpek, yıllardır bu bölgede yardım faaliyetlerine katkıda bulunduğu için yardıma gereksinme duyan aileleri tanıyor. Vakfımıza yapılan eşya bağışlarının dağıtımını o yönetiyor. Yardımların doğru kullanılması için zaman zaman “ihtiyaç yoklaması” da yapıyor. Kimin neye ihtiyacı var, bunları tespit ediyor.

“Bunu iş edindim”

Dilber İpek, bu tür çalışmalara nasıl zaman ayırdığını anlatırken, “Aslında bu faaliyetleri işim olarak görüyorum” diyor.
Şunları söylüyor:
“İki çocuğumuz var; bir kızımız bir oğlumuz. Büyüdüler, evlendiler. Benim üzerimde bakım sorumluluğu kalmayınca yardım faaliyetlerine katılacak zamanım arttı. Zaten çocuklarımız yanımızdayken de Vakfın ilk yıllarından beri eşim de ben de elimizden geleni yapmaya çalışırdık. Şimdi daha çok zamanım var. Bu tür faaliyetler beni mutlu ediyor. O bakımdan Vakıf etkinliklerine katkıda bulunmayı işim sayıyorum.”

Yardımcıları da var

Dilber İpek, yükün büyük kısmını kendisi taşıyor ama mahallenin genç  kadınlarından destek de alıyor. Diyor ki:
“Meselâ bir dağıtım yapacağız. Bir iki gün önceden durumu uygun olan genç hanımları yardıma çağırıyorum. Dağıtıma elverişli eşya gelmişse bunları elbirliğiyle raflara diziyoruz. Zaman zaman sohbet için bir araya geliyoruz. Çay içiyor kimin ne derdi var konuşuyoruz. Elimizden gelen bir destek varsa uyguluyoruz. Gönüllülük çok ferahlatıcı bir duygu. Huzur veriyor.”

Ne tür yardım yapılıyor?

Dilber abla, “biz” diyor, “yardımseverlerden yardım alıyoruz, sonra da bunları ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Ramazan ayında gıda paketleri oluşturuyoruz. Okul zamanı çanta, kitap defter ve bazı kırtasiye malzemesi dağıtıyoruz. Zaman zaman giyecek dağıtıyoruz. Yardım malzemeleri, bazen üreticisinden ya da satıcısından geliyor, bazen ihtiyaca göre biz talep ediyoruz, bazen de bölgemizdeki hayırseverler kullanmadıkları eşyasını değerlendirmek için bize veriyor. Bu tür bağışlar arasında ev eşyası da, mutfak gereçleri de oluyor. Kış dönemi battaniye, bot, mont öne çıkıyor. Kullanılabilir durumdaki masa sandalye gibi eşya da ihtiyaç sahibine ulaştırılıyor.”

NOT

• Dilber İpek; Eminönü Hizmet Vakfı kurucu üyelerinden Hamza İpek’in eşidir.
  • İstanbul Hizmet Vakfı, lokal nitelikte sürdürülen bu yardım faaliyetleri dışında yurdumuzun herhangi bir bölgesinde meydana gelen afet durumlarında çeşitli kaynaklardan tedarik ettiği malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında etkin rol almaktadır.
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479