Vakfın Kamuya Katkısı

Kentimize Ne Kattı?

Eminönü Hizmet Vakfı (bugünkü İstanbul Hizmet Vakfı), mali kaynakları tükenmiş bir ilçede sosyal ve kültürel hizmetlerin gerçekleştirilmesi için kaynak oluşturulması amacıyla kurulmuştur.

Bu özelliği, İHV’na, vakıf adıyla faaliyet gösteren birçok kuruluştan farklı bir nitelik kazandırmaktadır. Bu konumuyla İHV, sosyal ve kültürel alandaki yerel hizmetlerin yerel kaynaklarla nasıl yürütülebileceğini gösteren müstesna bir örnektir.

Kurumsal Bir Model Oldu

EHV’nın nasıl bir kaynak işlevi gördüğünü 1994-1999 arasındaki 5 yıllık süreçte Eminönü Belediyesi’ne ve devlete yaptığı doğrudan ve dolaylı katkılarda okumak mümkün.

Bu 5 yıllık süreçte:

(Enflasyonun ve para birimindeki değişimin etkisini sıfırlamak için parasal veriler dolar olarak gösterilmiştir.)

Devlet, Eminönü Belediyesi’ne, 2 milyon 80 bin dolar destek verdi. (Yılda 420 bin, ayda 35 bin dolar.)

Eminönü Hizmet Vakfı ise belediyeye, 1 milyon 600 bin doları kira, 2 milyon 300 bin doları yardım olmak üzere 3 milyon 900 bin dolar katkıda bulundu.

Vakıf, Eminönü Belediyesine ve doğrudan halka dönük sosyal yardımların dışında, devlete vergi ve sigorta olarak 2 milyon 956 bin 771 dolar ödedi.

1994-1999 döneminde, devlet Eminönü Belediyesi’ne 2 milyon 80 bin dolar verdi; aynı sürede Eminönü Hizmet Vakfı, devlete 2 milyon 956 bin dolar verdi.

Ayrıca Vakıf, kamu kuruluşlarına kira olarak 277 bin dolar, yardım olarak da 126 bin dolar verdi.

Vakıf, Belediyenin programladığı kentsel, sosyal ve kültürel hizmetlere de destek oldu; bu konularda doğrudan halka yapılan yardımlar için 557 bin dolar, eğitime 263 bin dolar, tarihi doku için 562 bin dolar, sosyal etkinlikler için 776 bin dolar, sağlık için 174 bin dolar katkıda bulundu.

Eminönü Hizmet Vakfı (İHV), kent rantının, kent ve o kentte yaşayanlar için nasıl kullanılabileceğini gösteren bir model oluşturdu.

Vakıf, kurulduğu andan itibaren hiçbir kamu kuruluşundan parasal destek almadı, aksine, kamu kuruluşlarına tüzüğünde belirtilen ilkeler çerçevesinde destek oldu.

Bu uygulamalarıyla İHV (EHV), kamu hizmeti verilmesinde yaşanan kaynak sıkıntısının nasıl aşılabileceğini örnekledi.

Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217